Петър Семерджиев

Неговата житейска съдба е изключително драматична и противоречива. Деец на нелегалната БКП и участник в партизанското движение в България, обвинен в измяна на комунистически идеи и изпратен в затвора. След освобождаването му емигрира в Израел. Сътрудничи активно на „Би Би Си“, „Дойче Веле“ и „Свободна Европа“. Автор на поредица от книги за най-новата българска история.

Роден е на 16 юли 1917 г. в гр. Ямбол, България. Активно участва в комунистическото движение и заради тази дейност през 1941-1942 г. е интерниран в лагерите „Горна вода“ и „Кръсто поле“. През 1943-1944 г. е политичиски секретар на Българската работническа партия в гр. Сливен и партизанин в отряд „Хаджи Димитър“. След 9 септември 1944 г. той поема властта в гр. Сливен като първи секретар на Околийски комитет на БКП.

През 1948 г. по време на V конгрес на БКП става най-младият кандидат-член на ЦК на БКП, завеждащ отдела за пропаганда. Не след дълго е обвинен, че е бил трайчокостовист и е осъден на 15 години затвор по обвинение, че участва в заговор против властта. Част от присъдата излежава във Варненския затвор, лагера Белене и Пазарджишкия затвор. След 1956 г. е освободен, но не е реабилитиран. Той остава дълбоко разочарован от комунистическите идеи, в които е вярвал още от гимназиалните си години.

Женен е за съгражданката си проф. Ема Герон – бивша партизанка „Бойка“ и световноизвестна преподавателка по спортна психология. Докато Петър лежи по затворите, тя е принудена да сменя името си и по нареждане на партията на два пъти се разделя с него.

През 1973 г. жена му е поканена да присъства на годишния конгрес на европейските спортни психолози, който се провежда в Испания. Поради служителска грешка и малко късмет Петър успява да получи разрешение да пътуват с жена си и останалите делегати. На същият конгрес проф. Герон е избрана за председателка на европейската организация. След конгреса двамата решават да не се връщат обратно в България. Това става сензация от голям мащаб. Двамата се установяват при роднини на жена му, които живеят в Израел.

Петър Семерджиев става редовен говорител на Радио „Би Би Си“, „Дойче Веле“ и „Свободна Европа“. Опитите да бъде компрометирен и ликвидиран остават неуспешни поради осторожността му, но за съжаление е убит близкият му приятел – писателят Георги Марков, с „отровния чадър“ в Лондон. Петър пише поредица от книги – „Нищожество в доспехите на величие“, „Мит и действителност“, „БКП, македонският въпрос и ВМРО“, „Народният съд в България 1944-1945 г.“, „Руската империя и Съветският съюз в съдбата на България. Том І, ІІ и ІІІ“ и др.

Петър Семерджиев умира на 24 май 2008 г. на 91-годишен възраст и е погребан в гр. Йерусалим, Израел.