Македоно-американски народен съюз

Емигрантска левичарска политическа организация на македонските емигранти в Северна Америка, чиято главна цел е пропагандиране формирането на самостоятелна македонска държава. Организацията е създадена от Смиле Войданов и Георги Зайков-Пирински през 1929 г. в гр. Понтиак, щата Мичиган. Първоначалното му име е Македонски народен съюз (МНС).

През 1930 г. в гр. Толедо, щата Охайо, е проведена първата конференция на съюза, като за председател на централното ръководно тяло е избран Смиле Войданов, а за секретар Георги Зайков-Пирински. Първият редовен конгрес е проведен през 1931 г. в гр. Гери, щата Индиана, и оттогава официално се формира МНС. Веднага след създаването й се свързва с различни леви организации в САЩ и Европа, както и с Коминтерна.

През 1938 г. МНС е преименуван в Македоно-американски народен съюз (МАНС), а от канадската част е основан Македоно-канадски народен съюз (МКНС). Лигата представлява просъветското крило на македонското движение и публикува излизащия на български език комунистически седмичник в. „Народна воля“ (1938-1979 г.). Бори се за създаването на самостоятелна Македония в рамките на една Балканска федерация. След началото на Студената война през 1950 г., с решение на държавния обвинител на САЩ, МАНС е разпуснат като прокомунистическа организация и с това е преустановена неговата работа.

Основен противник на организацията в Северна Америка е Македонската патриотична организация (МПО).

Фондът съдържа:

  • Личния архив на Смиле Войданов
  • Стотици снимки, документи и различни изданията на Съюза – книги, брошури и окръжни писма
  • Комплект от в. „Народна воля“
  • Копия от документи от съдебния процес на американското правителство срещу Георги Зайков-Пирински
  • Над 1600 страници досие от ФБР относно дейността на Георги Зайков-Пирински в САЩ