Иван Аргиров Лебамов

Син на български емигранти, получил добро образование и направил завидна кариера в обществения живот, избиран за кмет на гр. Форт Уейн, щата Индиана, САЩ. Включва се в дейността на Македонската патриотична организация (МПО) и е избиран за председател на нейния ЦК.

Роден е на 20 юли 1933 г. в гр. Форт Уейн, в емигрантско семейство от Костурско, днешна Гърция, дошли в Америка след потушаването на Илинденското въстание през 1903 г.

Завършил е Университета Индиана през 1954 г. и Правния факултет на същия университет през 1957 г. Основава адвокатска кантора, където по-късно работи със синовете си Йордан и Джъстин Лебамови. Избран е за кмет на Форт Уейн за един мандат 1972-76 г. През 1983 г. се връща в сферата на обществени услуги като Председател на градската комисия за парковете.

Още от младежка възраст Иван е голям организатор в МПО и впоследствие става дългогодишен председател на ЦК на МПО (1983-1994 г.). Много от членовете на МПО смятат, че под неговото ръководство организацията е спасена от провал.

Иван Лебамов успява да реактивира множество локални организации, увеличава членската маса на организацията и създава образователни програми за младите членове. Голям принос има при преместването на националните канцеларии на МПО във Форт Уейн и за купуването на сграда за нуждите на в. „Македонска трибуна“. Винаги е бил пример за младото поколение и членството на МПО в щата Индиана.

Умира на 18 май 2006 г. на 73-годишна възраст. През пролетта на 2009 г. парк в неговия роден град е преименуван на него.