Протопрезвитер Георги Николов

Български свещеник в Северна Америка, работил активно в продължение на повече от 50 години за делото на българската църква, както и за идеите на Македонската патриотична организация (МПО), дългогодишен член на нейния ЦК.

Роден е на 9 октомври 1906 г. в гр. София, България. По родители коренът му е от гр. Крушово (днешна Република Македония). Завършва семинарията по теология и висшето си образование по теология към СУ „Св. Климент Охридски“. Докато е студент, той оглавява известното студентско дружество „Вардар“ и работи като журналист в някои от софийските вестници. Пише статии за жестокостите в Македония от страна на Гърция и Сърбия. През 1930 г. получава стипендия за докторат от университета във Виена. Там изпълнява и функцията на кореспондент на в. „Зора“. Една година по-късно е принуден да се завърне, защото като първороден син трябва да бъде опора на семейството си, което преживява трудни дни.

Ръкоположен е за свещеник на 7 декември 1935 г. от Неврокопския митрополит Борис. Три месеца преди да бъде ръкоположен за свещеник се жени за Вера Бунева – сестра на македонската революционерка Мара Бунева. Свадбата е на 29 септември 1935 г. Малко преди Коледа на 1935 г. е изпратен от Светия Синод да служи на емиграцията ни в Америка. Младото семейство пристига в Ню Йорк и впоследствие през януари 1936 г. той става свещеник в черквата „Св. Климент Охридски“ в гр. Детройт, щата Мичиган. Животът на младото семейство не е лек. Но съдбата го компенсира с първи рожби – две момчета близнаци.

Отец Николов не забравя и другото, не по-маловажно поръчение – активно участие в обществените и политическите изяви на нашата местна емиграция. Той е и съветник на емиграцията ни. Член е на ЦК на МПО и накрая става почетен председател на ЦК. По време на антибългарските брожения от 1937 г. срещу линията на правителството на Кьосеиванов той е в първите редици на протестиращите. Влиза в конфликт и с пратеника на Светия Синод митрополит Андрей Велички.

Повече от 30 години отец Николов завежда специалната религиозна рубрика към Радио „Гласът на Америка“. Убеден антикомунист, той е антипод на своя брат Кирил Николов, който през следдеветосептемврийските изстъпления като прокурор в гр. Неврокоп (днешен гр. Гоце Делчев) наказва без милост патриотите, отказващи да се регистрират като македонци.

Отец Николов е хиротонисан за протосингел от отцепника епископ Кирил Йончев за вярност към разколниците. След 34-годишна вярна и плодотворна дейност в своята енория обаче е принуден да я напусне огорчен и се прехвърля в скромната черква „Св. Павел“ в гр. Диърборн Хайтс, щата Мичиган, получил вече и сан протопрезвитер.

Протопрезвитер Георги Николов почина на 19 април 1997 г. на 90-годишна възраст, изпратен до вечното си жилище от хиляди почитатели и приятели. Отец Николов беше скромен, тих, културен и състрадателен свещеник. Той олицетворяваше образа на истински български свещеник, отдал живота си в помощ на братята си в Македония и емиграцията. Рядко се раждат такива истински герои и патриоти.