Протойерей Георги Недялков

Български свещеник в Северна Америка, активен сътрудник на Македонската патриотична организация (МПО), автор на интересни статии и брошури на емигрантска тематика.

Роден е на 16 август 1926 г. в гр. Варна, България. След завършването на средното си образование постъпва в Софийската духовна семинария. На 5 септември 1944 г. предвидливо избягва в Австрия, където един семестър посещава Виенската католическа семинария. Бомбардировките и последвалите политически промени го принуждават да работи кратко време за дислоцираните там американски войски, след което се прехвърля в Германия. Става студент в Селскостопанския университет, но скоро решава, че и в тази страна обстановката не дава сигурност за емигрант като него, и заминава за Англия. Работи и успоредно с това следва в Нотингамския университет.

През 1949 г. приема предложението от нашата емиграция в Америка да служи в голяма българска енория, обединяваща черквите „Св. Дух“ в гр. Йънгстаун, щата Охайо, „Св. Илия“ в гр. Акрон, също в Охайо, и „Св. Неделя“ в гр. Питсбърг, щата Пенсилвания. В края на същата година сключва брак с Мерилин Тодорова от Йънгстаун.

Отец Недялков е ръкоположен за дякон на 17 юни 1950 г. лично от митрополит Андрей Велички в храма „Сретение Господне“ в Акрон. По-късно преминава в епархията на отцепниците. Владиката Кирил го издига на 27 септември 1964 г. в сан протойерей и му поверява черквата „Св. Николай“ в гр. Форт Уейн, щата Индиана. Заема поста на съветник в Българската митрополия към Американската автокефална църква в САЩ, където остава до пенсионирането си. След това започва да издава бюлетин за българската емиграция в САШ и Европа, проповядващ ценностите на източното православие и любов към родината.

Протойерей Георги Недялков умело си служи със словото. Автор е на множество статии, памфлети, брошури, като и на стихосбирката „Зов за Родината“. Особени са заслугите му към българските политически емигранти от България и Македония, които по време на Студената война се стичат към Северноамериканския континент. Той се грижи за настаняването им по квартири и за намиране на работа. Отец Недялков е много активен в дейността на МПО.

За ползотворна национална, духовна и социална дейност в продължение на десетилетия отец Недялков е награден от Асоциацията на американските юристи с високото отличие „Либърти бел“, връчено му тържествено на 15 януари 1980 г.