Елисавета Даскалова-Колчагова

Едно от най-ярките имена на българската емиграция в Северна Америка, справедливо наречена българската Баба Тонка в Детройт. Развива активна дейност в създаването на емигрантските женски дружества, урежда етнографски изложби, поддържа контакти с различни институции, изнася беседи за историята на българския народ и запознава американската общественост с проблемите и задачите на българската емиграция.

Родена е на 28 март 1903 г. в гр. Банско, България. Семейството е принудено да бяга от турците, понеже майка й Милена има присъда от 101 години затвор за снабдяване на македонските комити с оръжие. Тя е сестра на Лазар Младенов, достигнал до високия сан католически епископ с почетната длъжност Главен библиотекар на Ватиканската библиотека. Омъжва се за млад емигрант, дошъл от Америка да си търси булка в гр. Велинград.

Остава вдовица с три деца и осиновява други две на нейна починала на млада възраст роднина. На 11 юни 1964 г. тя завършва американска гимназия на 61-годишна възраст. Вестниците в щата Мичиган пишат за нея, а губернаторът я награждава с грамота по този повод. Активна е в живота на емиграцията ни. Една от основателките на дружеството за благотворителна дейност „Съединение“ в гр. Детройт. Урежда изложби и изнася беседи в полза на България. Активна членка е на Интернационалния институт в Детройт.

На 26 август 1969 г. майка й, Милена, написва и изпраща поздравително писмо до американските космонавти след успешния им полет и кацането им на луната. Екипът – Нийл Армстронг, Едуин „Бъз“ Олдрин и Майкъл Колинс, й отговоря с писмо и снимка.

Елисавета Даскалова-Колчагова е известна в Северна Америка като българската Баба Тонка.