Асен Николов

Един от заслужилите дейци на българската емиграция в Северна Америка, публицист и библиограф, автор на талантливо написани книги по проблемите на българската история и литература.

Роден е в гр. Радомир, България. Завършва Американската мъжка гимназия в гр. Самоков през 1925 г. Две години след това отива в САЩ, за да завърши там висшето си образование.

Следва социология в Оберлинския колеж в гр. Оберлин, щата Охайо. След дипломирането си през 1929 г. получава стипендия за магистърска програма в Северозападния университет в гр. Еванстон, щата Илинойс. Завършва през 1930 г. и през есента на същата година се завръща в България и става преподавател в Американския колеж в София.

Няколко години след това е посъветван от ректора на Колежа да се върне обратно в САЩ, за да се сдобие с титлата магистър по география и да кандидатства за шеф на катедрата по география. Асен се вслушва в съвета на ректора и се връща в САЩ. Записва се в магистърската програма по география в Университета Илинойс в гр. Ърбана-Шампейни, където специализира и модерна европейска история при Алберт Хау Либиер – голям авторитет по близкоизточните афери.

Асен Николов се завръща в България и продължава преподаването си в Американския колеж в София. По покана на българското географско дружество той изнася известната си лекция за щата Калифорния. Тази лекция става много известна в научните среди и през 1939 г. е издадена в специална брошура „Златната Калифорния“. Тя съдържа изследванията на Асен и неговите наблюдения върху бързо развиващия се тихоокеански щат, който той посещава през лятото на 1938 г.

По време на Втората световна война работи в Изследователския департамент на Министерството на финансите в София. Няколко години е преподавател по английски език към Българската академия на науките. През 1947 г., за да задоволи нуждите на българските студенти при изучаването на английски език, той публикува учебник по английски език за напреднали студенти, приет много добре от тях.

Асен отново се завръща в САЩ, където през 1959 г. получава своята трета магистърска титла за библиотечни науки. Веднага след завършването си е назначен за главен библиограф към Кливландската градска библиотека, където работи до пенсионирането си през 1970 г. и дава ценен принос за популяризирането на българската литература и история сред американската общественост.

Асен Николов взема активно участие в живота на българската емиграция в Северна Америка. Той е поканен като главен говорител на 51-вия конгрес на Македонската патриотична организация (МПО), проведен на 1-4 септември 1972 г. в гр. Синсинати, щата Охайо.

Заедно с д-р Георги Табаков, Асен е един от основателите на Американо-българската фондация „Макгахан“ и участва активно в нейната дейност. Той пише и издава на английски език шест книги. През 1962 г. по случай 200-годишнината на „Славяно-българска история“ издава „Паисий Хилендарски“, а следващата година издава две книги – „Алеко Константинов“ и „Самуилова България“. Книгата му „България – фолклор и литература“ (1970 г.) е преведена на английски, френски и немски език. През 1972 г. издава „Отец Паисий – предвестници на Българското възраждане“. Последната му книга, „Българското възраждане“, излиза през 1987 г. Тя се ползва с голяма популярност сред българската емиграция в Северна Америка.

Асен Николов умира на 14 октомври 1988 г. в гр. Кливланд, щата Охайо. Той не остави семейство и завеща целия си архив и библиотека на ИИБЕСА.