Македонска патриотична организация

Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана от емигранти от Егейска Македония на 1 октомври 1922 г. в гр. Форт Уейн, щата Индиана. Първоначално се нарича Македонска политическа организация, но сменя името си през 1952 г. Същата се ръководи от Централен комитет, избиран на ежегодно провежданите конгреси.

В различни периоди от създаването й до наши дни МПО е имала изградени над 60 локални организации в градове на САЩ, Канада, Бразилия, Австралия и Европа. От 1927 г. издава свой вестник „Македонска трибуна“. Официален химн на организацията е маршът „Изгрей зора на свободата“. Политически и идеологически противник на организацията се явява левичарският Македоно-американски народен съюз (МАНС).

В миналото МПО защитава идеята, че македонските славяни са българи, и се бори с легални средства за защитата на българщината в средите на емигрантите от Македония, както и за справедливото разрешаване на македонския въпрос. Съвременната МПО, особено след разпадането на Югославия през 1991 г., подкрепя независимата македонска държава и е обвързана в промакедонска защита в САЩ и Канада.

МПО остава като най-старата, съществуваща до днес организация на български емигранти от Македония, живеещи в Северна Америка.

Фондът съдържа: